Ekonomi, årsredovisningar
Vi sköter föreningens ekonomi enligt principen att bibehålla en sund och långsiktig balans mellan avgifternas storlek och föreningens utgifter. Det görs bland annat genom noggrann likviditetsplanering och budgetering samt att vi löpande följer upp ett flertal nyckeltal som kan beskrivas som mätare på hur det står till med föreningens ekonomi. De ekonomiska övervägandena omfattar också hållbarhetsaspekter och vårt gemensamma intresse att vårda det kulturarv som området står för.
Nyckeltal
Finansiella nyckeltal är mått som hjälper oss att förstå vår förenings ekonomiska prestanda. De uttrycks ofta som förhållanden eller procentandelar och är utformade för att ge en snabb översikt över olika aspekter av den finansiella hälsan hos ett företag eller en bostadsrättsförening. De kan också användas för att jämföra vår bostadsrättsförenings prestanda över tid eller mot andra bostadsrättsföreningar.
Nyckeltal är viktiga verktyg för styrelsen, men också för alla oss medlemmar i bostadsrättsföreningen, för att fatta välgrundade beslut. Genom att analysera dessa tal kan vi identifiera styrkor och svagheter i vår ekonomiska situation, vilket i sin tur kan påverka allt från budgetering och behov av lån till avgiftssättning. Nyckeltalen är också viktiga för de som vill flytta hit och behöver relevant information om vår bostadsrättsförening.
Några nyckeltal som vi följer noga är dessa:
- Belåning per kvadratmeter
- Snittränta
- Räntekostnad/omsättning
- Kassalikviditet
- Skuldkvot
- Räntekänslighet
En ögonblicksbild av nyckeltalen, från september 2024
Belåning per kvadratmeter
Detta nyckeltal visar hur mycket skuld en förening har per kvadratmeter bostadsyta. Bostadsytan är den sammanlagda bostadsytan hos alla de fastigheter föreningen äger. Måttet ger en snabb översikt över hur ”tungt” vi är är belånade och kan vara en indikator på risknivå. Om belåningen per kvadratmeter är hög, innebär det en större ekonomisk belastning för föreningen, vilket kan vara särskilt känsligt när räntan är hög. En belåning/kvm under 5 000 kr anses vara bra, medan en belåning/kvm över 10 000 kr ses som mycket dåligt.
Vårt värde september 2024: ca 2 680 kr/kvm (en ökning med 616 kr från februari 2024). Vi ligger trots stambytet kvar på en god nivå. Det innebär bland annat att vi har ett outnyttjat låneutrymme hos banken som vi kommer att behöva använda för kommande underhållsprojekt.
Snittränta
Detta nyckeltal visar vår genomsnittliga ränta för alla våra lån. Här finns ingen generell nivå som är bra eller dålig men man kan jämföra med de bolåneräntor som finns för stunden och få en bild av hur föreningens lån ser ut.
Vårt värde september 2024: ca 3.40% (en liten sänkning från februari 2024 då vi hade 3.43%). Vi lägger nu under hösten 2024 om lånen och får nya villkor som kommer att ta ned snitträntan en del.
Räntekostnad /omsättning
Detta nyckeltal visar hur stor del av vår förenings omsättning (inkomster från medlemmarnas avgifter, hyror, etc.) som går åt för att täcka räntekostnaderna på lån. Om en stor del av omsättningen går åt för att betala räntor, kan det vara en varningssignal. Det kan begränsa vår förmåga att investera i underhåll eller andra viktiga projekt och kan i slutändan leda till höjda avgifter för oss alla. En tumregel är att under 20 % är bra, medan över 40 % är ett varningstecken.
Vårt värde september 2024: ca 13.20% (en ökning med 3.29% sedan i februari 2024). Vi ligger fortfarande på en hanterbar nivå. Vi lägger också om flera lån under hösten 2024 vilket kommer att ta ned räntan en del. Vi kommer dock att behöva ta nya lån kommande år och beroende på hur räntorna utvecklas kan detta nyckeltal stiga upp över 20%. Vi räknar dock med att hålla oss väl under 40%.
Kassalikviditet
Kassalikviditet är ett nyckeltal som används för att mäta vår bostadsrättsförenings förmåga att betala våra fakturor som vi får för exempelvis underhållsarbeten, värme och reparationer. Det betyder att det är ett mått på hur mycket pengar vi har på banken i relation till de utgifter vi har. Ett högt kassalikviditetsvärde kan indikera att föreningen har en sund ekonomi. Ett lågt värde kan vara en varningssignal om att föreningen kan ha svårt att hantera ekonomiska stötar, som oväntade reparationer eller juridiska tvister, och då kan behöva ta akuta lån.
SBC som är vår upphandlade förvaltare har en rekommendation att vi bör ligga på 300% kassalikviditet. Då räknat som snittkostnad per månad x 3.
Vårt värde september 2024: ca 520% (en minskning från i februari 2024 då vi låg på ca 1 727%). Vi har god likviditet, det vill säga vi har tillräckligt med pengar på banken för att hantera våra utgifter och tål också en del oförutsedda kostnader. Det är dock en balansgång som vi alla i föreningen behöver tänka på. Att vi är sparsamma med de pengar vi har för att fortsätta ha en stabil kassa. Det mycket höga värdet i februari berodde på försäljning av ett hus och att vi tagit lån för stambytet och att alla dessa pengar då fanns på våra konton.
Skuldkvot
Skuldkvoten visar förhållandet mellan vår förenings totala skulder och de intäkter vi som förening har. Intäkterna är de pengar vi får in genom avgifter och hyror. En hög skuldkvot visar att bostadsrättsföreningen har ett högt lån i förhållande till hur mycket pengar vi får in och en låg skuldkvot innebär att föreningen har ett lågt lån. Om bostadsrättsföreningen har en förhållandevis hög skuldkvot finns risken att månadsavgiften behöver höjas mycket i framtiden. En skuldkvot under 5 är bra, ligger den på mellan 10 till 15 är det dåligt och är den över 15 visar det på att bostadsrättsföreningens ekonomiska situation är ohållbar.
Vårt värde september 2024: ca 3.89 (en ökning med 1.00 från februari 2024). Vi ligger bra till i detta nyckeltal men kommer att behöva låna mycket kommande år för att kunna genomföra det underhåll som behöver göras. Avgifterna höjs sakta för att kompensera för de ökande lånen men vi får räkna med att detta nyckeltal kan komma att klättra uppåt.
Räntekänslighet
Räntekänsligheten visar hur många procent som våra årsavgifter kan behöva höjas om räntan stiger med en procentenhet. Det betyder att ju mer lån vi har desto värre blir det för vår ekonomi om räntan stiger. Vi blir känsligare för höjningar. En räntekänslighet under 5% anses vara bra, ligger den mellan 5 och 9% är den normal och över 9% anses den vara hög.
Vårt värde september 2024: 3.62% (en ökning med 0.85% från februari 2024). För att kontrollera räntekostnaderna behöver vi jobba med att hålla nere vårt behov av att låna pengar. Det gör vi genom att sköta våra hus, vara sparsamma med våra pengar och genom att amortera på de lån vi har. Föreningen börjar nu under hösten 2024 att amortera 2% årligen på alla lån. Att betala tillbaka lån är vårt sätt att spara. Amorteringarna är nödvändiga för att vi ska kunna ta lån i framtiden och för att hålla räntekostnaderna under kontroll.
Avgifter
Avgifternas storlek anpassas efter den verklighet som råder. I dag är räntorna fortfarande förhållandevis höga men vår förenings relativt låga belåning samt vår planering av kommande underhåll i etapper är starkt bidragande orsaker till att vi kan hålla en justering av avgifterna på en jämn och förhållandevis låg nivå trots att vi har stora underhållsarbeten framför oss.
Vi räknar med årliga höjningar i storleksordningen 4-5% de kommande åren. Allt beror dock på omvärlden och ränteläget samt de upphandlingar som görs för underhållet. Vi har tagit fram en långsiktig budget som är ett värdefullt verktyg för all vår ekonomiska planering. Den visar att vi trots stora underhållsbehov kan ha en ekonomi i balans och att vi fortfarande kommer att ligga i den ”bra” nivån för samtliga nyckeltal.
Frågor om ekonomin mer i detalj kan ställas till kassören.
kassor@riksradsvagen.se
Årsredovisningar
Alla länkar är till dokument i pdf-format.
Årsredovisning 2023
Årsredovisning 2022
Årsredovisning 2021
Årsredovisning 2020
Årsredovisning 2019
Årsredovisning 2018
Årsredovisning 2017
Årsredovisning 2016
Årsredovisning 2015
Årsredovisning 2014
Årsredovisning 2013
Årsredovisning 2012
Årsredovisning 2011
Årsredovisning 2010
Årsredovisning 2009
Årsredovisning 2008
Årsredovisning 2007
Årsredovisning 2006
Årsredovisning 2005
Årsredovisning 2004