Källarförråden: 35, 60, 53, 57, 155.

Vi skrev om källarförråden i senaste infon – här kommer lite med detaljer. 
En hel del förråd måste tömmas helt, några få kanske klarar sig genom att “bara” göra så att rör i taken och längs väggen går att komma åt och en del behöver inte göra någonting. 

Tänk på att förråden måste vara olåsta och tillgängliga under tiden arbeten pågår. Om något lämnas kvar finns det alltid en risk att det skadas.

Mattias och Barbro har gjort en första genomgång, vi kan ha missat något – så kolla gärna själva om det finns vatten/avloppsrör i tak eller längs vägg! (De nya rören för värme och varmvatten berörs inte nu – det är oftast rätt grova rör med grå plast runt.)
Exakta tider kommer att aviseras när vi kommer närmare – men det kan vara bra att förbereda.

  • Förråd 155: Tömda senast 19 februari. 155, 167, 169 Dessa är redan aviserade.
  • Förråd 57: Tömda senast 8 april. Alla förråd längs den högra sidan: 97, 111, 113, 115, 117, 119, 121, 123, 125, 127, 129, 131, 133, 135, 137, 139, 141, 143, 145, 70, 72. De två första till vänster: 93, 95.
  • Förråd 35: Tömda senast 22 april. 74, 76, 78, 80, 82
  • Förråd 53: Tömda senast 22 april. 35, 37, 39, 43, 45, 47, 49, 55, 92, 94, 96, 98
  • Förråd 60: Tömda senast 6 maj. 46, 66, 68

Besiktning, inte fylla pannrummet

Besiktning görs ca 1-2 veckor efter att arbetet är färdigt. Det är bra om besiktningsmannen kommer åt att se så mycket som möjligt. Om vi flyttar in för mycket saker i pannrummet så blir det till exempel svårt/omöjligt att kolla att mattan är lagd på rätt sätt och det blir svårare att se rördragningarna.

I samband med besiktningen byts låscylindrarna tillbaka.
Om det funnits några anmärkningar vid besiktningen så kollas det igen vid en efterbesiktning, när det är åtgärdat. Tiden för det kommer att aviseras och om ni inte kan vara hemma då så går det att lämna nyckel i tuben. Det är inte nödvändigt att släppa in för efterbesiktning – men naturligtvis bra för att se att arbetet blivit rätt utfört.

Upprepningar: Var ute i god tid

Har ni frågor och vill att MR rör ska kolla något speciellt just i ert hus så mejla så snart som möjligt, så görs en försyn. Ta även upp det på tillvalsmötet. Det kan till exempel gälla egna tidigare renoveringar/ombyggnader. Viktigt för att planera arbetet och för att ni ska få prisuppgifter.

Tillval och ändringar. Tänk igenom noga före!

Försök ha allt klart och genomtänkt till tillvalsmötet eller senast till synen som görs när arbetet påbörjas i huset. Inte “bara” golvmaterial och färg eller andra tilläggsarbeten – utan även placering av eluttag, vatten för tvättmaskin, med mera. Det ska också vara uppmärkt i pannrummet hur ni vill ha det. Om inga anvisningar finns görs en standardplacering, där eluttag och vatten sätts på motsatt sida mot dörren, nära avloppsstammen.

Ändringar fram och tillbaka ger extraarbete och gör att allt tar längre tid. Dyker det ändå upp önskemål eller synpunkter under arbetets gång måste det göras via mejl till Max, Lukas eller Tony – inte muntligt till någon av dem som arbetar i huset. Men, som sagt: Allra bäst om det är färdigtänkt innan och inga ändringar behöver göras! 

Tillkommande arbeten och extra kostnader

Det här har också skrivits om – men det behöver upprepas. Det tillkommer alltid arbeten ingen tänkt på, vilket ger extra kostnader under ett sådant här stort projekt. En del kostnader hamnar hos föreningen (det vill säga hos oss alla) och en del får vi själva stå för. 

Lagning av hål i väggen på gäst-wc.
Som vi skrev i tidigare info så lagas hål i väggen på gäst-wc där rördragningen gått upp till tak, men det blir “bara” lagning, inte målning av hela väggen. Om ni själva väljer målning av väggarna så blir det ett litet avdrag på det priset. MR kommer att debitera enligt tillvalslistan och avdraget görs av föreningen, i efterhand. 

Övriga tillkommande kostnader.
Hanteras mellan oss boende och MR rörservice direkt. Det kan handla om tidigare ändringar på wc med till exempel en fixtur, det vill säga en vägghängd toa, i pannrummet kan det vara en extra vägg eller på annat sätt inbyggda rör.  Detta ger extra kostnader eftersom det inte är standard i rummen, både för att riva och för att återställa (om ni vill att MR rör ska göra det).
Ta kontakt med MR rörservice i god tid om ni misstänker att det gäller ert hus, för att få ett pris. 

Golvbrunnen i pannrummet, instruktion

Tips nr 1: Vattenlåset i den nya golvbrunnen är enkelt att ta upp och rengöra.


Bottenkåpan har räfflor på sidan – när man trycker på dem så får man lätt isär delarna. (Det behöver inte bändas med en skruvmejsel som på äldre varianter.) 












Viktigt när det sätts ihop igen är att skårorna på sidorna passar ihop och att den trycks helt på plats, med ett klick. Om den inte fästs ihop ordentligt ramlar botten ner och täpper igen avloppet. (Den ramlar inte långt, är lätt att få upp igen.)

Tips nr 2: Om inte golvbrunnen används torkar vattnet bort efter ett tag och det kan bli dålig lukt från avloppet. Man behöver fylla på med vatten emellanåt. För att inte behöva göra det så ofta kan man hälla en tunn film med matolja, som lägger sig som ett lock över vattnet. OBS – bara lite olja!

Tips vattenkran

Efter stambytet när vattnet kommit tillbaka i era hus – om det är dåligt tryck i en kran så kan det vara enkelt åtgärdat. Finns det ett munstycke som kan skruvas loss – kolla gärna själva så att det inte kommit in skräp som täpper till.

Kontakt: Frågor ställs som tidigare till Mattias, vatten@riksradsvagen.se och MR rörservice (Max, Lukas och Tony) stambyte@mrrorservice.se 

Kontaktuppgifter direkt till MR rörservice

Tillval, Tony Dahlqvist: Platschef, Max Cedborn: Arbetsledare: Lukas Landström: 
070 533 17 72 070 879 75 71 070 750 08 06 
Tony@mrrorservice.se Max@mrrorservice.se Lukas@mrrorservice.se