Information angående stambytet, 2023-11-25

För varje dag som går och för varje nytt hus så vet vi mer och försöker informera löpande. Kolla gärna hemsidan Stambyte – Brf Riksrådsvägen
De installationer som finns i dag ser olika ut i de olika husen, så det kan också bli olika lösningar. Det gås igenom vid byggstart i huset. Det som beskrivs här är det som gäller de allra flesta.

Ändrad tidsplan 

Den stora tidsplanen är nu uppdaterad. I god tid inför varje etapp kommer mer detaljerad information om startdatum för de olika husen i etappen.

Etapp 1: 2023-10-30 – 2023-12-22
Etapp 2: 2024-01-03 – 2024-02-20
Etapp 3: 2024-01-22 – 2024-03-28
Etapp 4: 2024-02-22 – 2024-05-31
Etapp 5: 2024-04-02 – 2024-06-10

Kvarboende?

Många frågor handlar om ifall man kan bo kvar eller inte, trots avstängt vatten och avlopp, etc. Det är naturligtvis olika från hushåll till hushåll, hur många och vilka som bor i huset, mm. En del har valt att “fly fältet”, några har bott kvar. Här kommer en del tips och synpunkter vi snappat upp hittills:
Räkna med ett avbrott på 3 veckor. Tidvis blir det rätt “stökigt” med många hantverkare och mycket buller.

Det blir lite som en “primitiv camping”:
Vatten: För den som inte har egna vattendunkar så finns några att låna. Hanteras av Barbro i 92:an.
Avlopp, disk, tandborstning, mm. En liten disk kan kanske göras i en diskbalja (värma vatten i vattenkokaren eller på spisen) och slås ut i toaboden eller i ett hörn av trädgården. 
Köket i Butiken går också att använda. Det sätts inte upp någon bokningslista (som för tvättmaskinerna) så samsas med grannarna.
Avlopp, toa: Det går att hyra en “Skogstoa” eller göra som några har gjort – använd en potta eller hink om du behöver kissa på natten och töm den i toaboden.
Värmen: I vissa hus sitter värmeledningar i pannrummet för nära golvet för att kunna lägga tätskiktet. Vilka hus vet vi först vid startbesiktningen. För att kunna flytta rören måste de kapas och värmen blir avstängd i en del av huset. Hittills har det varit pannrummet och rummen ovanför. MR rörservice jobbar på att hitta en lösning för att den avstängningen ska bli kortare än tre veckor.

Extra säkerhet

Vi pratar vid våra möten med entreprenören om vikten av att vara extra noga/försiktiga med dörrar, med mera i samband med arbetena i husen! Inte lämna öppet. På initiativ av en medlem startar vi också ett Grannsamverkan-samarbete med polisen. Mer om det i det ordinarie Infobrevet.

Avstängning av vatten och värme, och en smygtitt

Avstängningskranar för både kall- och varmvatten och värme kommer att finnas i pannrummet när arbetet är klart. Värmekranarna (de stora gröna) finns redan i dag, vattenkranarna är nya.

För alla kranar gäller att när de pekar i rörets riktning är det öppet. 

I bilderna syns också den klack som byggs upp runt rören, för tätskiktet.

Kallvatten             Varmvatten     Värme              

Kaklat golv i pannrummet

Lager och förråd

Platskontoret har fått sällskap av en bod till, som används som förråd. Det har också hägnats in ett område bredvid Miljöstugan där rör med mera kommer att lagras.

Toa- och duschbodarna

Tyvärr har det varit problem med en av toabodarna, genom att det blivit stopp i avloppet och översvämning.  OBS, OBS, OBS! Inget annat än toapapper får slängas i toaletterna. Det finns en pump för att transportera bort avloppet och det blir lätt stopp (av till exempel en våtservett eller en tampong) med översvämning som följd.

Tillvalsmöten.

När det blir dags för arbetet att börja i era hus är det viktigt att boka tid för enskilda tillvalsmöten! MR rörservice behöver få veta vilka val vi vill göra så att material kan beställas i god tid. Tänk noga igenom vad ni vill ha, inte bara färg på matta eller klinkers utan till exempel om ni vill beställa målning av väggar och/eller tak (gäller både pannrum och gäst-wc). Det ställer till problem (och blir dyrare) om det tillkommer beställningar i efterhand. Om någon inte gör ett aktivt val kommer det att bli den grå mattan som läggs och det förutsätts också då att inget övrigt nytt önskas.
Men de enskilda mötena är viktiga inte “bara” för att välja matta utan de är också ett bra tillfälle att träffa entreprenören, få mer information och kunna ställa frågor. Så missa inte att boka tid!
Information om tillvalen och tidsbokningen kommer inför varje etapp och tillvalen finns att se i Butiken.

Kontakt: Frågor ställs som tidigare till Mattias, vatten@riksradsvagen.se och MR rörservice (Max, Lukas och Tony) stambyte@mrrorservice.se