November 2023

Hej grannar!
Som alla säkert märkt så pågår stambytet för fullt. Läs mer om det i den separata informationen i form av epost och utskick i brevlådan. 

Först ett tillägg till punkten om ”Ojämn värme i husen”: För cirka en vecka sedan gjordes ytterligare en justering i undercentralen genom att öka temperaturen på det värmevatten till elementen som går ut till husen. Förhoppningsvis hjälper det de kalla husen. De som redan innan hade en bra innetemperatur kan gärna skruva ner elementen lite, så vi hushållar med värmen.

Info om föreningens ekonomi

Hemsidan
På hemsidan (Ekonomi, årsredovisningar – Brf Riksrådsvägen (riksradsvagen.se)) finns numer en välfylld sida om ekonomin. Där beskrivs de övergripande principerna som vi följer men också nyckeltal som är indikatorer på hur vår förening mår ekonomiskt. Just nu ser det bra ut. 

Mötet om föreningens ekonomi – 17 september
Den 17 september hölls ett möte kring föreningens ekonomi. Det var många som kom vilket var roligt att se. Det ledde till den nya sektionen om ekonomi på hemsidan men också att vi kommer att hålla liknande möten en gång per termin. 

Huset på Riksrådsvägen 87 sålt 
Föreningen har sålt huset på Riksrådsvägen 87 för 9 150 000 kr. Förutom att det kommer lägligt då stambytesfakturorna börjar komma så kommer vi på längre sikt spara cirka 7 miljoner kronor som annars hade gått till att betala räntekostnader för lån vi hade behövt ta. Det påverkar också våra nyckeltal positivt i och med en lägre belåning.   

Avgiften
Från och med januari höjer vi avgiften med 4%. Det är en lägre höjning än befarat. En del beror på att vi sålt huset på Riksrådsvägen 87.

Alla kan spara
Kom ihåg att hjälpas åt att spara på våra gemensamma resurser genom att göra det ni kan hemma. Titta på Energimyndighetens hemsida för tips: https://www.energimyndigheten.se/energieffektivisering/husguiden—for-dig-som-vill-energieffektivisera-ditt/borja-med-energismarta-vanor/ 

Det är vi alla, tillsammans, som med vårt engagemang bildar en stark förening.

Ansvar för och skötsel av våra hus

Våra hus börjar närma sig sjuttioårsåldern och är känsliga för ingrepp och installationer. Det finns ett gemensamt ansvar för medlemmar och föreningen att sköta om och vårda husen. Tänk på att ett till synes litet ingrepp eller ombyggnad, även invändigt, kan få konsekvenser på lång sikt med stora kostnader för dig och föreningen som påföljd. Kontakta styrelsen om du har planer. Hellre en gång för mycket än för lite.

Julgransresning och markarbete, lördag den 2 december
Lördag den 2 december kl 10.00 samlas vi på torget för att klä och resa granen. Därefter flyttar arbetsstyrkan till sopstationen på andra sidan Riksrådsvägen där marken under några plattor behöver fyllas ut. Vi behöver förmodligen byta själva sopstationerna nästa år (de behöver dyra reparationer lite för ofta) och tyckte därför att vi själva kan göra en provisorisk åtgärd för de nedsjunkna plattorna.

Julgransplundring, söndag den 14 januari
Länga 6 (hus 46 – 80, med längledare Rickard Holmberg i 68:an) är 2024 års värdar för julgransplundring och höstfest. Julgransplundringen äger rum söndagen den 14 januari. 

Eternitplattor
Det finns önskemål och planer att ersätta eternitplattorna på våra fasader med nytt material. En del plattor är trasiga och eftersom eterniten innehåller asbest är det ett stort och svårt arbete att laga eller ersätta. Det behövs en långsiktig plan och en referensgrupp av medlemmar som kan ta fram den. Är du intresserad? Kontakta ansvarig i styrelsen Roberth Adebahr,  via mail till fasader@riksradsvagen.se.

Grannsamverkan
Katarina Tallhage i 157:an vill dra igång ett samarbete med polisen, genom grannsamverkan. Är du intresserad av att vara med i en grupp som arbetar med det så anmäl dig till Katarina, personligen eller genom att mejla till grannsamverkan@riksradsvagen.se.

Säkrad taksäkerhet
Nu när vi har installerat nockräcken för taksäkerhet så har vi kunnat teckna avropsavtal med takskottare. Kommer det ovanligt mycket snö så blir det skottning.

Ojämn värme i husen
En del medlemmar har för kallt inomhus och en del har  lagom värme. För att försöka komma tillrätta med värmeproblemen så har undercentralen (där fjärrvärmen kopplas över till värme och varmvatten hos oss) bytts i somras. Den var gammal och behövde bytas. Nästa steg är att justera (och förmodligen byta ut) de ventiler som sitter i varje hus på inkommande värme och ser till att fördela värmen jämnt inom området. Eventuellt behöver också radiatorventilerna justeras. Det arbetet kräver att systemet töms på vatten och det görs därför helst på sommaren. Planen är att göra det nästa år,  efter stambytet.

Utemiljö
Påminnelse: Som vanligt kommer vi inte att ha någon allmän hämtning av trädgårdsavfall förrän vi närmar oss nästa utemiljödag i april. Detta innebär att man själv får ta hand om eventuellt trädgårdsavfall under vintern. Lämna alltså inte trädgårdsavfall i högen vid miljöstugan. Det är viktigt att vi hjälps åt med detta. Vi sparar pengar och ordnar inga högar där skadedjur kan bygga bo. Det gäller även julgranarna, när det blir så dags.

Utebelysning – butiken
I Butikens entré sitter en lampa som tjänar som en del av områdets “utebelysning”. Den styrs av ett ljusrelä och regleras automatiskt när det blir mörkt. Låt vredet stå på I och slå inte av den lampan. 

Återbruk: En trasig utebelysning, vid 82:an, har bytts ut till en gammal men tidigare oanvänd armatur, som fanns sparad. 

Övrigt
Vill du få Info-brev och annan information från styrelsen på mejl, men får det inte idag (eller har bytt mejladress), eller om du inte vill få fler mejl från BRF Riksrådsvägen? Meddela namn, mejladress och husnummer till sekreterare@riksradsvagen.se så lägger vi till eller tar bort.

Felanmälan
Anmäl alltid felaktigheter, önskan om hjälp med reparationer och dylikt hos förvaltningsbolaget SBC på https://www.sbc.se/kontakt/felanmalan/. Kontakta inte hantverkare själv för sådana reparationer som ni anser/tror att föreningen ansvarar för. Mer information finns på vår hemsida Felanmälan – Brf Riksrådsvägen

Med vänlig hälsning

Styrelsen