Här kommer Infobrevet som text, för att de t ska vara sökbart på hemsidan. Det finns också som en pdf här.

Hej grannar!
En separat kallelse till stämman den 25 maj kommer senare.

Först lite reklam för vår hemsida riksradsvagen.se! Den innehåller en hel del matnyttigt och svar på många frågor! Saknas något eller känns fel – kontakta kommunikation@riksradsvagen.se

Utemiljödag och container för grovsopor söndag 23 april
Utemiljödag hålls söndagen den 23 april. Samling som vanligt vid Miljöstugan kl 10. 
Från kl 12 kommer det att finnas korv och fika till självkostnadspris i Butiken. 
Containrar för grovsopor (på Torget) och trädgårdsavfall (vid Miljöstugan) står på plats från torsdag den 20:e.

Rensa gångarna i källarförråden!
Det är fortfarande så att gångarna i en del av våra förrådsutrymmen innehåller saker som borde stå inne i förråden eller slängas! Finns det inte plats (för till exempel vinter-/sommardäck) i det egna förrådet får förvaring ordnas på annat sätt. Gångarna måste, för brandsäkerheten, vara rena. Under Utemiljödagen görs en brandsyn – och kvarvarande saker slängs!

Rensning av takrännor
Under april/maj (och en gång på hösten) kommer en firma vi anlitar att rensa takrännorna.
Om det finns behov av extra rensning mellan dessa tillfällen så har vi skaffat en rensare på teleskopskaft. Se hemsidan: Rensning av takrännor
OBS! Ställ inte eventuella stegar mot väggar, speciellt inte mot känsliga eternitplattor!

Till teleskopskaftet finns också en såg, för att vi själva ska kunna ta ner mindre grenar

På Riksrådsforumet i mars diskuterades en del aktuella frågor. 
I samband med att valberedningen gjorde reklam för kommande styrelsearbete så pratade vi om att arbets-/ referensgrupper är ett bra sätt att avlasta styrelsen och engagera fler medlemmar. 

Ekonomi: Föreningen har i dagsläget en låg belåning (ca 1500:-/kvm, man räknar som låg om det är under 5000:-). Vi vet att stora lån kommer att bli nödvändiga framöver (för bland annat stambytet och byte av tätskikt på taken) men inte riktigt hur stora. 

Stambytet: Förfrågningsunderlaget (som ligger till grund för upphandling och själva utförandet) börjar äntligen bli klart. Det var mer arbete än någon hade räknat med. Bland annat har vi hittat en lösning för att spara golvet på lilla wc, i de flesta hus. Här har referensgruppen gjort ett fantastiskt arbete! Först när vi fått svar från tänkbara entreprenörer vet vi mer både om kostnaden och om hur lång tid det kommer att ta.

Solceller och tak: En fråga som diskuterades var att sätta upp solceller på taken. Det gjordes en ordentlig utredning kring detta 2019 som landade i att solceller inte är något att gå vidare med för vår del. Vi har miljö- och klimatvänlig fjärrvärme och individuella elavtal för den relativt lilla hushållsel vi förbrukar så behovet av en ny lösning är svårt att se. Förutom att nuvarande lösning är adekvat så är våra tak känsliga. Varje solcell som monteras på taken behöver infästningar. Ledningarna från solcellerna behöver gå genom taken. Varje infästning och ledningsgenomföring är en risk för läckage och fukt i taket. Taken med solceller kommer heller inte gå att skotta. Det finns ytterligare försvårande omständigheter, bland annat vår blåklassning. Mer om detta finns att läsa i den tidigare undersökningen.

Eternit: Hur ska eterniten hanteras i ett längre perspektiv? Det är svårt. Eternit innehåller asbest, men det är bra och ofarligt så länge inget behöver göras. Det har varit en antikvarie här och gjort en utredning. Det finns ett likartat material, men dyrt. En framtida utredning för en referensgrupp?

Att sitta i styrelsen – ett gemensamt ansvar!
Inför vårens stämma är valberedningen i full aktivitet och knackar dörr. Tyvärr ges allt för ofta svaret, vi har inte tid nu, gärna om något år och skickar sen med en hälsning, lycka till – det är ett viktigt jobb att vi får till en styrelse!
Men vem ska sitta i styrelsen om inte vi själva gör det? Nu behöver vi ytterligare minst två personer till!
Att sitta i styrelsen ger en större förståelse och kunskap om våra fina hus, du lär känna dina grannar och gör en betydande insats för det som är allas vårt gemensamma hem. Om vi fördelar ut uppdraget på oss alla så behöver varje hushåll vara representerat inom en 10-årsperiod i styrelsen, har du/ni engagerat er i föreningen de senaste åren? Om inte så är det dax nu!
Meddela intresse till valberedning@riksradsvagen.se och vid frågor hör av er till: Charlotte Rydahl Rrv 51, 070-461 20 03, Jonas Ekwall Rrv 97, Pernilla Green Rrv 149 , Majken Mossberg Rrv 35, Martin Misgeld Rrv 133, Johan Nyqvist Rrv 153

Ny Utemiljöpolicy
Den utemiljöpolicy vi har i föreningen har fått en uppfräschning och förhoppningsvis blivit tydligare. En viktig punkt finns på första sidan:
Medlemmarna ansvarar själva för att åtgärda fel och brister om det inte uttryckligen framgår att det är föreningens ansvar. Åtgärderna ska göras i enlighet med föreningens riktlinjer, historik och områdets blåklassning (Stadsmuseets kulturmärkning). 
När du funderar på att göra något runt ditt hus – kolla policyn först! Eller fråga utemiljo@riksradsvagen.se. Se hela texten på hemsidan: Utemiljöpolicy

Gasledningar, före detta
Fram till 2008 hade området gas, med ledningar i husen till spisen och i det gamla pannrummet (före 1998 fanns en värmepanna i varje hus). Efter kontakt med Stockholm Gas och Gasnätet Stockholm har vi fått beskedet att: ”gasnätet är avkopplat i området. Både ledningen i Riksrådsvägen och servisen på er adress är avkopplade och tömda på gas”. Det är alltså ingen fara att kapa ev. gasledning som finns kvar i huset, till exempel bakom spisen. De som kommer upp genom golvet i gamla pannrummet kommer att försvinna i samband med stambytet.

Riksrådets klädbytarhörna
På initiativ från Johan i 103:an finns nu en klädbytarhörna i Butiken.
Välkommen att byta begagnade kläder med dina grannar! I butiken står två klädställningar där man kan lämna hela och rena kläder som någon annan kan tänkas ha glädje av. Man kan också hämta kläder helt gratis om man hittar något som passar. En ställning är för barnkläder och en är för vuxna. För att klädbytet ska fungera gäller följande regler:

  1. Allt är gratis, vill du ha betalt för dina kläder får du sälja dem nån annanstans.
  2. Lämna bara in hela och rena kläder som någon annan skulle kunna uppskatta.
  3. Märk kläderna du lämnar in med det datum då du hänger in dem (t ex med en bit frystejp), för att underlätta gallring.
  4. Lämna och hämta så många plagg du vill. 
  5. Häng upp kläderna på en galge på klädställningen. Försök inte knö in mer om det redan är fullt. När du hämtar ett plagg, lämna galgen så att nya plagg kan hängas upp.

För frågor och synpunkter, hör gärna av dig till Johan Söderlind i 103:an johan.soderlind@outlook.com

Nya medlemmar
Vi hälsar nya medlemmar välkomna! 

Övrigt
Vill du få Info-brev och annan information från styrelsen på mejl, men får det inte idag (eller har bytt mejladress), eller om du inte vill få fler mejl från BRF Riksrådsvägen? Meddela namn, mejladress och husnummer till kommunikation@riksradsvagen.se  så lägger vi till eller tar bort.

Felanmälan
Anmäl alltid felaktigheter, önskan om hjälp med reparationer och dylikt hos förvaltningsbolaget SBC på https://www.sbc.se/kontakt/felanmalan/. Kontakta inte hantverkare själv för sådana reparationer som ni anser/tror att föreningen ansvarar för. Mer information finns på vår hemsida Felanmälan – Brf Riksrådsvägen