Information inför stambytet, 2023-10-06

Nu är det äntligen på gång! 
Föreningen har valt den entreprenör som ska genomföra stambytet, MR rörservice, och planen är att starta så snart som möjligt. Först med etablering och projektering, det vill säga entreprenören ska göra sig hemmastadd i området och utarbeta detaljerna kring arbetet, tillsammans med vår projektledare, Adnan Tulic, och medlemmar i styrelsen. Så om ni ser personer vid eller i krypgrunder och förråd är det med stor sannolikhet MR rörservice. Fråga om ni undrar!

Vad är det som ska bytas?
Stammarna är de gemensamma rören i krypgrundarna och upp till rummen på nedervåningen. Det handlar om den  lilla toan (“gästtoa”), gamla pannrummet och köket. Det stora badrummet renoverades 1995 så det kommer inte att beröras nu. Pannrummet, som har en golvbrunn, kommer att förses med tätskikt och en ny plastmatta. I gästtoan kommer rörbytena att i möjligaste mån göras utan att behöva bryta upp klinkergolvet. I hustyp G (35-55) som har golvbrunn även på den lilla toan måste golven brytas upp för att lägga nytt tätskikt. Vattenledningar kommer också att dras om så att det blir möjligt att stänga av vattnet i det enskilda huset på ett enkelt sätt, i pannrummet. 

Tidsplan
Än är alla detaljer inte klara, men räkna med att den första längan (preliminärt “Gräddhyllan”, dvs Rrv 163-201) påbörjas i november och att hela området ska vara klart till midsommar 2024. Entreprenören kommer att arbeta sig igenom området, länga för länga, delvis överlappande. 

Kommunikation och tillval
MR rörservice kommer att hålla informationsmöten med de berörda inför varje etappstart.  Det kommer också att finnas möjlighet att se de olika val och tillval (det vill säga något utöver standard) som erbjuds och även tid att prata med MR rörservice om detta. Det kan till exempel gälla typ av golvmatta i pannrummet eller om man vill ersätta wc och handfat på toa med nytt. De som väljer tillval tecknar själva avtal om detta med MR rörservice.

Påverkan på oss boende
Troligen kommer vatten och avlopp bara att behöva vara helt avstängt på dagtid vid några få tillfällen. Bodar med toa och dusch kommer att ställas upp utanför längan. Exakt plats och närmare planering kommer allt eftersom. 

Vårt ansvar
Vi måste själva se till att pannrum och toa töms så att golvet och alla rör blir åtkomliga. Det gäller också köket, utrymmet under diskbänken. När de längor som har förråd i källarplan ska göras kommer även en del av förråden att behöva tömmas.

Det här kanske ger fler frågor än svar men så fort planeringen kommit längre och vi vet mer så kommer också mer information, inom de närmsta veckorna. Titta gärna på vår hemsida där vi löpande publicerar aktuell information Stambyte – Brf Riksrådsvägen (riksradsvagen.se)
Har ni frågor redan nu, ställ dem till Mattias Wiberg, vatten@riksradsvagen.se.

Med vänlig hälsning 
Styrelsen