Nu börjar det! Måndag den 30:e oktober påbörjas Etapp 1, Rrv 163-201, det vi kallar “Gräddhyllan”. Berörd länga får mer detaljerad information av entreprenören, MR Rörservice. 
En del saker som berör oss alla kommer det information om här.

Tidsplanen

Här följer en grov tidsplan, sådan den ser ut i dag. Den kan komma att ändras och då meddelas det naturligtvis. Detaljer i planen kommer från MR rörservice, som när varje enskilt hus kommer att beröras. Etappindelning:

Etapp 1: 2023-10-30 – 2023-12-22
Etapp 2: 2023-11-20 – 2024-02-13
Etapp 3: 2024-01-03 – 2024-03-15
Etapp 4: 2024-03-01 – 2024-06-14
Etapp 5: 2024-04-08 – 2024-06-14

Butiken

Butiken kommer under hela stambytestiden att ha begränsad användning för oss boende. 

  • Det sätts upp en vägg i korridoren där de olika tillvalen visas. 
  • En vecka inför varje etappstart kommer lokalen att vara bokad på dagtid för de tillvalsmöten som ska hållas med oss boende. Då går det inte att slinka in för att sitta och jobba eller spela pingis. Närmast gäller det nästa vecka, v 43 med start måndag 23 oktober.
  • En provisorisk tvättstuga kommer att skapas, genom att några maskiner och en torktumlare ställs i korridoren. Närmare instruktioner om bokning mm kommer.
  • Klädbytarhörnan pausas. Det som hänger där nu packas ner och ställs i förrådet, om ni inte snabbt går dit och tar hand om något plagg.

Tillval och tillkommande kostnader

Allt eftersom arbetet påbörjas i längorna kommer vi att få mer detaljerad information från MR rörservice. Här kommer bara en kort beskrivning av vad som menas med tillval. Det kan både vara något som ingår i entreprenaden utan extra kostnad (till exempel färg på mattan i gamla pannrummet) och något som medför en tillkommande kostnad för oss boende (till exempel om man vill ha en ny wc-stol).

  • Standard är att wc, handfat, blandare/kranar sätts tillbaka, det som fanns innan. Vill man ha något nytt är det tillval och det som finns att välja på visas i Butiken. Den boende betalar själv för det. 
  • Val av klinker till golvet i wc: Grundförutsättningen (oavsett om det är gamla eller nya klinkers på golvet i dag) är att golvet inte ska rivas upp. Utom i G-husen (35-55, 60-68) där wc har golvbrunn och golvet måste bytas. Väljer man själv att byta golv i wc i de övriga husen så är det en tillvalskostnad.
  • De som har tvätt- och/eller diskmaskin får den borttagen och återmonterad. Men om befintlig installation av el, vatten eller avlopp inte är gjort på ett korrekt sätt tillkommer en kostnad för den boende för detta.

Övriga möjliga tillval presenteras av MR rörservice vid de tillvalsgenomgångar som kommer att hållas inför varje etapp. Tänk på att det gäller samma nu som vid all renovering, att styrelsens godkännande behövs för att göra om till exempel badrummet.

Utemiljön

  • Bodar för wc och dusch kommer att ställas upp i närheten av de längor där arbetet pågår. 
  • Ett område bakom/bredvid Miljöstugan kommer att stängslas in. Där kommer det att finnas en container för avfall och förvaring av material.
  • En bod som kommer att vara platskontor (för platschef Max Cedborn och arbetsledare Lukas Landström) ställs på gräsmattan ut mot vägen bakom hus 82.

Påverkan på oss boende

Vi skrev tidigare att vatten och avlopp troligen bara kommer att behöva vara helt avstängt på dagtid vid några tillfällen. Det kan bli längre perioder. Exakt hur långa går inte att säga, än. Även här gäller att närmare info kommer från MR rörservice inför och under etapperna.

Vårt ansvar

Vi måste själva se till att pannrum och toa töms så att golvet och alla rör blir åtkomliga. Det gäller också köket, främst utrymmet under diskbänken. Tänk också på att de arbeten som ska göras kan bli dammiga så det kan vara bra att plocka undan/skydda mer än bara om underskåpet. Även hallen bör tömmas eftersom den är en del av arbetsytan.

Dagbok

För att vi själva i föreningen ska ha bättre koll på hur arbetet sköts så för gärna en enkel dagbok innehållande vad, när och hur saker görs, gärna med foton, medan renoveringen pågår i ert hus.

På hemsidan samlas all information Stambyte – Brf Riksrådsvägen.
Har ni allmänna frågor, ställ dem till Mattias Wiberg, vatten@riksradsvagen.se

Mer specifika frågor när arbetet ska dra igång (nu är det etapp 1, Rrv 163-201) till vatten@riksradsvagen.se och till stambyte@mrrorservice.se

Med vänlig hälsning / Styrelsen