Nya stadgar
Föreningen antog nya stadgar vid extrastämman 20 februari 2019. Ni fick hem ett osignerat exemplar i samband med kallelsen till extrastämman. Det som återstår innan stadgarna börjar gälla är att de ska signeras av samt registreras hos bolagsverket. Mer information kommer.

På det Riksrådsforum som följde extrastämman fick styrelsen chans att informera om sitt löpande arbete och mer långsiktigt underhåll såsom takprojektet och markplaneringsåtgärder. Det är frågor som engagerar hela föreningen och vi tackar alla som kom på Riksrådsforum.

Snön faller
Det är nästan svårt att minnas nu, men 2019 har startat med stundtals rikliga snömängder. Gällande snö på taket så har vi löpande kontakt med anlitat företag som vid behov gör bedömning om taken behöver skottas. En sådan bedömning har gjorts i februari då de ansåg att det räckte med några mindre snöröjningsinsatser.

Nya grannar
Vi vill hälsa Maria Strandlund och David Moody välkommen till Riksrådsvägen! De flyttade in på nummer 71 den 18 februari.

Årsstämma – 15 maj 2019
Den ordinarie årsstämman är bokad till 15 maj i Spegelsalen, Folkets Hus i Bagarmossen. En formell kallelse kommer att utgå senare.
Motioner till årsstämma – senast 01 april 2019
Om du som medlem vill lämna en motion till årsstämman så måste den vara styrelsen tillhanda senast 01 april. Välkommen att skicka motion till Ordforande@riksradsvagen.se eller i brevlåda hos Sebastian Elfors på Rrv 117.

Nominera till styrelsen och valberedning på besök
Valberedningen har inlett sitt arbete med att för föreningsstämman i maj föreslå en komplett styrelse. Många av styrelsens tio ledamöter och suppleanter sitter kvar ett år till och är inte minst engagerade i föreningens underhållsarbete. I dagsläget ser det ut som vi behöver få in tre nya personer i styrelsen.
Vi bjuder nu dig att nominera granne eller sambo. Vi söker efter en ekonomiintresserad kassör med ansvaret för budget för underhåll, reparationer och löpande drift, ekonomisk uppföljning samt att bevaka föreningens lån. Tidigare kassörer i föreningen har god kompetens och finns tillgängliga med stöd och avstämning. Den löpande bokföringen och betalningarna handhas av SBC.
Vidare behöver vi ett par personer för underhållsansvar. Här krävs inte i första hand teknisk kunskap, eftersom vi anlitar externa konsulter som stöd. Det handlar mer om att ha kontakten med konsulterna som i sin tur kommunicerar med entreprenörer. Det kan ses som ett projektansvar i styrelsen med återkoppling dit med beslutsunderlag och rapporter från underhållsprojekt.
Nominera dina kandidater för styrelsen senast den 15 mars till valberedning@riksradsvagen.se.
Under mars månad planerar valberedningen att besöka de flesta av er medlemmar och fråga om ert intresse för uppdraget. Vi ses kanske då.
Valberedningen: Fredrik Green (Rrv 149), Kris Johnson (Rrv 95), Peter Göransson (Rrv 41) och Tomas Westblom (Rrv 58)

Container helgen vecka 17
En container kommer att finnas på plats intill miljöstugan 26-29 april. Här kan du slänga t.ex. möbler, cyklar och grovsopor. Det är inte tillåtet att slänga elektronik (inkl. vitvaror), flytande avfall, farligt avfall, bildäck och hushållsavfall.

Utemiljödag 5 maj 
Vårens utemiljödag inträffar den 5 maj. Samlingen kommer att ske vid miljöstugan och det blir traditionsenlig fika i Butiken när dammet lagt sig. Meddela gärna din längledare om du inte kan närvara så kanske du kan hjälpa till med något annat en annan dag. Mer information kommer!

Städning av butiken – 27 april 2019
Vi behöver storstäda butiken och då även se över de böcker som finns i vårt bibliotek. Vi behöver också hjälp att röja ur förråd – dels tidigare uthyrda förråd som nu behöver tömmas och dels gångarna i våra förrådsutrymmen. Överblivna saker – som inte är av värde att sparas för föreningens gemensamma bruk – i det gamla styrelserummet kommer också att slängas. Om du har lämnat saker utanför ditt förråd eller i gamla styrelserummet, ta hand om dem så snart som möjligt. 
Städningen kommer att ske med start kl 10:00 den 27 april, när vårens container finns på plats. Hör av dig till Rikard Linde (Rrv 147) och Peter Eyre (Rrv 82) om du vill hjälpa till. De nås även på email: butiken@riksrasvagen.se
Är vi många så går det fort! 

Sotning av öppna spisar
Sotning av öppna spisar har nu utförts hos de hushåll som anmälde sig till detta. En rapport kommer att skickas till Jens i styrelsen, mer information följer

Tak och plåt – löpande underhåll
Styrelsen planerar en väl behövd takrenovering av i stort sett samtliga hus (vissa hus har fått sina tak renoverade de senaste åren av olika anledningar). Det är ett omfattande projekt som kommer att pågå i etapper de närmsta åren. Just nu pågår arbetet med platsundersökningar och åtgärdsförslag. Sedan ska ett förfrågningsunderlag med arbetsbeskrivningar tas fram var efter offerter ska hämtas in och övervägas. Förhoppningen är att startskottet för takrenoveringen går under 2019. 
Vi kommer även att göra en översyn av betongbalkar i fasad som på vissa ställen observerats vara i sämre skick.
Värt att poängtera är att alla medlemmar kommer att kunna bo kvar i sina hus under tiden som dessa generella takrenoveringar pågår.

Asfalt – löpande underhåll
Akuta åtgärder som är beställda kommer att utföras så fort vädret tillåter, det gäller ytan framför ett par specifika hus och generellt att fylla igen stora hål i asfalten runt om i föreningen. 
En långsiktig plan för föreningens vägarbeten har påbörjats. Ett första steg blir att åtgärda asfalten och ytorna närmast huset kring Butiken. Målet är där att dels åtgärda den asfalt som är gropig och dålig, dels avvattna ytorna allra närmast Butiken och att utöka vistelseytorna kring butiken och minska bredden på körytan. Nästa steg blir att åtgärda längorna 70-92 där stora behov finns av att leda bort vatten från fasaderna.

Kontroll av franska balkonger 
Kan ni som har franska balkonger mejla eventuella problem relaterat till dessa till fasader@riksradsvagen. se. Finns det fuktskador? Läcker det in vatten? Andra problem? Detta för att vi behöver ett underlag för att kunna besluta om en mer omfattande besiktning.

Anmäl email för att få styrelseinfo
Om du inte redan får styrelseinfo per email men vill ha det framöver, så ska du skicka din emailadress, ditt namn och husnummer till Andreas på kommunikation@riksradsvagen.se Ett säkert sätt att veta att du inte har din emailadress anmäld är att kolla om du fått detta infobrev även på din email.

Uppvärmning
Våra hus är fantastiskt vackra med sina stora fönsterpartier. Ur uppvärmningssynpunkt är det dock en utmaning och just uppvärmning är en av våra allra största utgiftsposter. Nu när det ibland är kalla dagar och nätter är det bra att tänka till lite extra. Här kommer lite information om hur du kan göra för att minska uppvärmningskostnaderna och på samma gång värna om miljön genom att göra av med mindre energi.

  • Om du behöver ha fönster öppna för att t.ex. vädra, välj då hellre att ha fönstren på vid gavel under några minuter istället för att ha de på glänt under längre tid. Du kan även vrida av elementen under tiden. Det sitter en termostat på elementen, om du har fönstret öppet samtidigt som elementet är på, så kommer de att gå på för fullt vilket i praktiken innebär att du då värmer upp elementen för kråkorna.
  • Tänk på att inte täcka för elementen med t.ex. tunga gardiner eller möbler som står för och hindrar värmen att komma vidare in i huset.
  • Elementen är kalibrerade att hålla ca 20 grader mitt i rummet och en och en halv meter över golvet när de står på max. Detta är förutsatt att inget täcker för elementen. Kanske behöver du inte ha alla element på max, testa att sänk termostaten ”några prickar” och känn efter hur det känns.
  • När du reser bort, kom ihåg att dra ner termostaten på alla element i hela huset.
  • Om alla medlemmar skulle sänka sina uppvärmningskostnader med 10% så skulle föreningen spara ca 230.000 kr per år, alltså ungefär 175 kr per hus i månadsavgift.

Brf Riksrådsvägens styrelse